Bezoek de verborgen synagoge in het centrum van Curacao

Ben jij opzoek naar een culturele activiteit die je tijdens je stage op Curacao kan doen? Dan zit je op deze blog helemaal goed! Ik (Loïs, marketing stagiair bij MATCH) neem jullie mee op pad naar deze super mooie synagoge in het centrum van Willemstad!

Praktische informatie


Entree: €9
Entree met sedula: Gratis
Activiteit: Synagoge en museum bezoeken

Synagoge Willemstad curacao

Synagoge geschiedenis

Vandaag gingen we op pad naar de meest toeristische plek op het eiland ‘Punda’. Hier vind je vele gekleurde straatjes, winkels, de welbekende Pondjesbrug en dus ook deze prachtige synagoge midden in het centrum.

De synagoge heeft de naam: de Mikvé Israel-Emanuelsynagoge. Dit prachtige gebouw is in 1732 gebouwd door de Joodse gemeenschap op het eiland. Het is de oudste synagoge op het Amerikaanse continent die nog steeds in gebruik is.

In 1650 stichtten de Portugese Joden in Willemstad de Mikvé Israel, ‘hoop van Israël’ in het Hebreeuws. Ze bouwden eerst een paar kleinere gebedshuizen. Daarna begonnen ze met de bouw van de synagoge in 1732. De straat waarin deze synagoge nu staat heette vroeger: De Jodenkerkstraat. Nu heet die straat hetzelfde maar dan in het Papiaments: Hanchi Snoa.

Synagoge Willemstad curacao

Wat is er zo bijzonder aan deze Synagoge?

Als je door het centrum loopt dan valt de synagoge totaal niet op. Je moet eerst door een soort poort heen waarna je uitkomt op het mooie binnenplein. Wat er zo bijzonder is aan de Synagoge, buiten dat hij super mooi is van binnen, is de vloer. De hele vloer is bedekt met zand. Waarom?

Toen ik hier met Jay stond vroegen we ons af waarom er overal zand lag. We dachten eerst dat het te maken had met Curacao. De vloer is dus altijd al bedekt geweest met een laag zand. Het zand heeft echter niks te maken met Curacao maar is een eerbetoon aan de Portugese en Spaanse voorouders. Het zand is een herinnering aan de veertig lange jaren die de Israëlieten in Bijbelse tijden door de woestijn hebben gezworven nadat ze de slavernij in Egypte waren ontvlucht. Er zijn maar 5 synagoges op de wereld die dit hebben, bijzonder hè!

Activiteit en entree

Je betaalt bij deze synagoge ongeveer 9 euro aan entreekosten. Hiermee mag je de synagoge bezoeken maar ook het naastgelegen museum. In de synagoge mag je alles filmen en foto’s van maken. Alleen in het museum mag dit niet. Hier zijn foto’s en filmpjes maken verboden.

Zo zou ik me dag in plannen als je de synagoge bezoekt!

Zin om een dag in Willemstad door te brengen tijdens je stage op Curacao? Deze synagoge is super gaaf om gezien te hebben en je kan van alles combineren met deze activiteit. Download maps.me en daarmee kom je zonder wifi het eiland door!

Route

  • Als eerste kan je je dag beginnen met wat te ontbijten/brunchen bij La Bohème. Hier kan je super lekkere dingen eten en ook drinken! Ze hebben zowel smoothies als lekkere koffies. En dit tentje zit in dezelfde straat als de synagoge.
  • Hierna kan je lopend naar de synagoge en hier besteed je ongeveer een half uur / uur. Je kan het museum bekijken.
  • Hierna kan je nog veel meer doen in Willemstad. Zowel shoppen als muurschilderingen bekijken of over de Pondjesbrug lopen!

Wil je meer activiteiten doen tijdens je stage op Curacao? Check dan onze andere blogs op: https://stage-curacao.nl/stage-ervaringen-curacao/

Ook hebben wij een erg leuke TikTok online staan over deze activiteiten! Benieuwd? Check dan hier de socials: https://www.tiktok.com/@matchcuracao

Dit bericht delen
Waar kunnen we je mee helpen?
Contact image

Jay

Bon Bini, Leuk dat je richting Curaçao wil komen🌴! Kan ik je ergens mee helpen? Ik sta je graag te woord als je vragen hebt..☀️
by Best4u Media