Social work stage Curacao | Charlotte

Bon Tardi, con ta bai? (Hooi, hoe gaat het?). Mijn naam is Charlotte en eigenlijk ben ik verliefd geworden op Curacao. Ben je benieuwd hoe het leven er op dit tropische eiland uitziet? Ik ga jullie meenemen in mijn social work stage op het zonnige Curacao!

afbeelding charlotte kreuze

Kort voorstellen!
Leeftijd: Tijdens mijn stages was ik 19 en 24 jaar
Opleiding: Social work
Soort stage: Meewerkstage
Lievelingsstrand: Kokomo Beach
Must-go restaurant: Mosa Caña

Toen ik 19 was heb ik voor het eerst een buitenlandse stage gevolgd. En niet zomaar één! Dit was een mbo-stage op Curacao in de richting vastgoed en makelaardij. Daarna ben ik voor de tweede keer terug gekomen toen ik 24 jaar was om een hbo social work stage op Curacao te volgen.

Waarom stage op Curacao
Stagelopen in het buitenland is altijd al iets wat ik wilde doen. Maar waar ga je heen? Ga je ver weg of juist dichtbij. Je zou bijvoorbeeld ook in België stage kunnen lopen. Lekker dichtbij en ze spreken dezelfde taal. Voor mij was de keuze echter snel gemaakt. Curacao leek me wel wat. Maar waar begin je dan…?

Je gaat naar een onbekend land, je kent niemand, hoe kom je überhaupt aan een stageplek, welke vergunningen heb je nodig en waar ga je wonen. Ik kon eigenlijk door de bomen het bos niet meer zien en toen had ik hulp ingeschakeld. Binnen een maand was alles geregeld én toen was het nog 4 maanden aftellen tot ik kon vertrekken voor mijn stage op Curacao!

collage fotos studenten op het strand op Curacao

Daar ging ik met mijn koffer, doei Nederland!
Daar sta je dan op Schiphol met je koffers. Je moet afscheid nemen van je familie en vrienden en gaat het avontuur alleen aan. Ik was überhaupt nog nooit buiten Europa geweest (op mijn eerste stage op Curacao na) en daar ging ik dan in mijn eentje weer stagelopen op Curacao.

Ik vroeg mezelf nog een paar keer af of ik dit wel echt wilde? En waarom ik überhaupt de keuze had gemaakt om al het vertrouwde weer achter te laten om op een onbekende plek voor een jaar te gaan wonen? Er was geen weg meer terug en het vliegtuig vertrok!

Ondanks dat het mijn tweede stage op Curacao was, vond ik het nog steeds spannend. Gezonde zenuwen horen er nou eenmaal bij. Eenmaal aangekomen op Curaçao werd ik vriendelijk ontvangen. Ik kreeg een kleine tour over het eiland en werd daarna afgezet bij mijn studentenhuis.

Het (studenten)huis
Ik ging voor een jaar in een studentenhuis aan zee wonen. Een klein studentenhuis op Curacao met 5 kamers in Punda en het was dus ook echt letterlijk aan zee. Mijn achtertuin was de zee!

Ik vond het aan het begin best gek dat ik in een huis ging wonen met vier andere huisgenoten die ik helemaal niet kende. Ik heb het achteraf als een soort gedwongen vriendschap gezien. Je wordt namelijk allemaal in een huis geplaatst en je moet maar zorgen dat je het leuk hebt met elkaar. Dit klinkt misschien een beetje negatief hahha, maar dat is het niet!!

Hoe leuk is het dat je zoveel onbekende mensen ontmoet die allemaal hetzelfde avontuur aangaan als jou? Ik spreek een aantal huisgenoten dan ook nog steeds maandelijks. Soms spreken we af en halen we alle mooie herinneringen met zijn allen naar boven. Nostalgie.

social work student stage

Mijn stage op Curacao
Om 07.00 gaat de wekker. Nog een beetje verward word ik wakker. Het is maandag en we beginnen de week weer met een dag stage. Snel spring ik onder de ijskoude douche, trek mijn nette kleren aan en stap in de auto om naar stage te rijden. Iedereen groet elkaar hier op maandag met ‘bon siman’ wat ‘een goede week’ betekent. En nu neem ik jullie mee in een dag op mijn social work stage op Curacao!

Wat doe ik op mijn social work stage op Curacao?
De dag ziet er afwisselend uit, van vergaderingen, schoolopdrachten tot cliënten bezoeken. Ik heb voor 10 maanden stage mogen lopen bij de jeugdzorg op Curacao. Soms vond ik mijn stage wel veel. Voor mijn gevoel krijg je op Curacao tijdens je stage (als je kiest voor een kwalitatief waardige stage) meer verantwoordelijkheid dan in Nederland. Af en toe vond ik dit wel pittig, maar het is ook een kwestie van leren aangeven als iets te veel word. Wat heb ik een mooie tijd gehad!!

studenten beklimmen berg tijdens stage op Curacao

Leukste momenten
Ieder weekend was als een soort mini vakantie waarin je naar strandjes ging, op boottochtjes ging en optimaal genoot van het leven. Een leven waarin het leek alsof je even geen zorgen had, even geen stress van het Nederlandse drukke leven, niet drie maanden van tevoren moeten plannen om af te spreken maar gewoon binnenlopen bij een vriendinnetje voor een kopje koffie. Ik zou iedereen dan ook een stage op Curaçao aanbevelen!

Minder leuke momenten
Helaas was het natuurlijk niet altijd rozengeur en maneschijn. Er waren ook zeker momenten dat ik mij eenzaam of alleen heb gevoeld. Momenten waarin ik heimwee kreeg naar huis, naar het oude vertrouwde. Hoe stom dit ook klinkt,  zijn dit juist ook de momenten waarin je groeit als persoon. En om eerlijk te zijn heb ik mij het meest ontwikkeld op persoonlijk vlak. Ik ben zelfstandiger geworden, heb geleerd mijn eigen boontjes te doppen en ik heb ook geleerd beter om te gaan met teleurstellingen.

Charlotte’s stage tips Curacao

1) Ga niet elke week naar Mambo of Zanzibar om daar op het strand te liggen. Aan het einde van je stage krijg je hier echt spijt van!

2) Doe activiteiten die niet zo voor de hand liggend zijn. Deze zal je heel je leven onthouden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld Seabobben. Dit kan ik iedereen aanraden. Lees hier alles inde blog of bezoek de website https://www.beardedbutlers.com/

Collage student op Curacao

Dit bericht delen
Waar kunnen we je mee helpen?
Contact image

Jay

Bon Bini, Leuk dat je richting Curaçao wil komen🌴! Kan ik je ergens mee helpen? Ik sta je graag te woord als je vragen hebt..☀️
by Best4u Media